Füstölt egész csirke

Elkészítési idő: 300 perc
Nehézség: 5

Füstölt egész csirke

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 2 kg csirke
  • 120 g vaj
  • 30 g rozmaring
  • 15 g só
  • 15 g bors
  • 2 db citrom
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Készítsd elő az egész csirkét. Tisztítsd meg, mosd le, majd töröld szárazra kívül és belül is, amennyire csak tudod.
  2. Egy kisebb edényben közben keverd össze a puha vajat, a zúzott fokhagymát és a rozmaringot.
  3. Egy kicsit lazítsd fel a csirke bőrét (válaszd el a hústól, de úgy, hogy ne jöjjön le teljesen), majd az ujjaid vagy egy ecset segítségével a vajas keveréket dolgozd bele a csirke bőre alá. Ez majd segít megőrizni a csirke természetes szaftosságát is.
  4. A csirke belsejébe pedig tedd be a rozmaring ágat és a kisebb cikkekre vágott citromot.
  5. Az így előkészített csirkét tedd bele a felmelegített (kb. 140°C-os )Kegbe és süsd a lángtól távol körülbelül 4 órán keresztül.
  6. Amikor a csirke belső hőmérséklete eléri a 74-76°C-ot, vedd le a Kegről, és pihentesd a húst alufóliába csomagolva.

Extra tippek:

  • A vaj és fokhagyma keveréke helyett használhatsz a vajjal megegyező mennyiségű fokhagymás vajat is.
  • Ha valamivel erőteljesebb ízesítést szeretnél, akkor a csirke alá betehetsz egy edénybe fehérbor, rozmaring, fokhagyma keverékéből készített páclevet, hogy a gőze átjárja a húst.
  • Füstösebb íz eléréséhez dobj egy marék füstölőfát a faszénre, közvetlenül azután, hogy feltetted a húst sülni.