A saláta nem az első alapanyag, amit eszünkbe jutna a grillre tenni, pedig miért is ne? A római saláta azon izgalmas hozzávalók közé tartozik, amelyik meglepheti a vendégeket, baconnel és kék sajttal igazán különleges előétel készülhet belőle.

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: 2

Grillezett saláta kék sajttal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 3 db római saláta
  • 12 szelet bacon
  • 120 g kék sajt
  • 60 ml balzsamecet
  • 60 ml olívaolaj
  • 4 g dijoni mustár
  • 2 g kakukkfű
  • 2 g petrezselyem
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A közepes hőfokra melegített grillen, egy kis edényben pirítsuk meg a falatokra vágott bacont. Ha elkészül tegyük félre, még a baconra és a zsírra is szükség lesz.
  2. A megmosott és lecsöpögtetett római salátát vágjuk ketté, majd tekerjük fel a grillen a hőfokot.
  3. A salátát kenjük le a bacon zsírjával, és mehet is a grillre, vágott felével lefelé. Nagyon figyeljük, mert a cél, hogy a salátát éppencsak megkapja a grill, tehát ne tartsuk a forró rácsokon sokáig. Fél perc elég is kell, hogy legyen a grilljelek megjelenéséig.
  4. A grillről levett salátát már tányérra is tehetjük, és szórjuk meg a bacon darabokkal, valamint morzsoljunk rá a kék sajtból is egy keveset.
  5. Utolsó lépésként a balzsamecetből, olajból, mustárból és a fűszerekből készítsünk egy szószt. Egy zárt edényben jól rázzuk össze a hozzávalókat, és öntsük le vele a salátát.