Ragacsos ázsiai oldalas, kurkumás tepsis burgonyával

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: 4

Ragacsos ázsiai oldalas, kurkumás tepsis burgonyával

írta: Balogh Ferenc

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésoldalas
  • 1 db gyömbér
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 marék chili pehely
  • fél marék szecsuáni bors
  • 4 db csillagánizs
  • 2 dl méz
  • 6 ek szójaszósz
  • 4 ek rizsecet
  • 4 dl sherry
  • 4 dl alaplé
  • 1 kg krumpli
  • 2 kk kurkuma
  • 1 ek búzadara

Elkészítés:

  1. Az oldalast sózzuk, borsozzuk, majd egy magas falu sütőtepsibe olíva olajat melegítünk, erre rakjuk rá az oldalast. Ezzel adunk neki egy szép színt és ropogósságot, így a végeredmény sokkal finomabb és intenzívebb lesz. Ezt akár egy grill rácson is elvégezhetjük, vagy a tepsit gáz láng felé tehetjük. Körülbelül egy kisebb ökölnyi friss gyömbért vágjunk vékony szeletekre. Ha bírjuk az ízét lehet többet, ha erősnek találjuk használhatunk kevesebbet. Vágjunk fel pár gerezd fokhagymát. 
  2. Miután megbizonyosodtunk, hogy a hús mindkét oldalán szép színt kapott, adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát. 
  3. Adjunk hozzá egy szolid marék chili pelyhet és szecsuáni borsot, hogy megkapjuk a tüzességet. Ez is valójában rajtunk múlik, mennyire erősen szeretjük.
  4. Végül, ami szerintem nagyon feldobja az ízeket, a titkos összetevő a csillagánizs. Ez is elég jellegzetes, úgyhogy 3-4 db elég. 
  5. Hogy mitől lesz ragacsos? Hát a méztől. 2 deci mézet öntsünk a fűszerekkel sülő húsra. Az illatok itt már eléggé az egekbe csapnak. Imádom.
  6. Az ázsiai vonalat erősítve adjunk hozzá pár kanál szójaszószt és rizsecetet. Utóbbi egy nagyon jó savasságot ad neki. Ha nincs rizsecetünk, almaecettel is helyettesíthetjük.
  7. 4 deci cherry-vel és ugyanennyi hús alaplével öntsük fel a húsunkat. Ez az egész szépen ellepi a húsunkat. Csak ezután tesszük a grillre, vagy a sütőbe, ahol 180 fokon bő 1 órán keresztül sütjük. Félidőben fordítsuk meg a húsokat, hogy mindkét oldal ugyanúgy süljön.
  8. Miután elkészült a hús, de még maradt a szószból vegyük ki a tepsit, rakjuk fel a gázra és redukáljuk. Ezzel még karakteresebbé tehetjük a húsunkat.
  9. Köretnek kurkumában, búzadarában forgatott krumplit tálalok. Ez nagyon egyszerű, mégis mutatós, és finom. 
  10. A krumplit először sós vízben megfőzöm. Lehet akár túlfőzni a krumplit is, jót tesz neki. Ha ez kész, lehűtjük durvára felvágjuk, sózzuk, borsozzuk megszórjuk kurkumával, végül hintünk rá kicsi búzadarát. Ez lehet, hogy először furcsának tűnik, de miután olívaolajjal kikent tepsiben sütőben sütjük kb. 30-40 percet, meglátjuk, hogy fantasztikusan működik a krumplival. A kurkumától szép sárgás színt kap. A krumplink megsül, távozik belőle a víz, de mivel előtte már megfőztük, így egy könnyebb, szivacsosabb állag fog megsülni. Heston Blumenthal hasonló módszerrel készíti a sültkrumplit.

Extra tippek:

  • A szecsuáni bors íze nagyon intenzív, óvatosan bánj az adagolással.

 

 A különleges füstös ízhatás érdekében süsd az oldalast grillrácson.