Meditálj a fájdalom ellen!

Egy nehéz nap után fáradtan zuhansz az ágyba, és minden porcikád lüktetve merül álomba? Itt az ideje, hogy kezedbe vedd a tested felett az irányítást! Meditálj velünk, hogy a fájdalmasan sajgó testrészeid végre megnyugodjanak, és kiélvezhesd egy hétköznapi este minden szépségét.


Egy nehéz nap után fáradtan zuhansz az ágyba, és minden porcikád lüktetve merül álomba? Itt az ideje, hogy kezedbe vedd a tested felett az irányítást! Meditálj velünk, hogy a fájdalmasan sajgó testrészeid végre megnyugodjanak, és kiélvezhesd egy hétköznapi este minden szépségét.


Helyezkedj olyan pozícióba, amely ellazult és kényelmes. Ha ülsz, hátad és nyakad tartsd egyenesen! Ha feküdni szeretnél, nyugodtan tedd azt, de maradj éber, és koncentrálj a feladatra!

Lassan hunyd be a szemed.

Néhány pillanatig élvezd a teljes kontrollt tested fölött. Térképezd fel, hol feszült és görcsös, és tudatosan próbáld ellazítani. Majd koncentrállj az arcodra, állkapcsodra, válladra, és hagyd, hogy ellazuljanak.

Összpontosítsd azokra a pontokra, ahol tested érintkezik a talajjal, az ággyal, a székkel, vagy bármilyen külső tárggyal, és figyeld az enyhe nyomást, melegséget, amelyet ez a kapcsolat nyújt neked. Figyelmedet most újra fordítsd egész tested felé: érezd magadon a levegő, a ruhák súlyát, figyeld a szívverésed, vagy azt, ahogy mellkasod emelkedik és süllyed.


Tested minden apró rezdülésére figyelj, minden érzésre – vibrálásra, bizsergésre, melegségre, kellemes és kellemetlen élményre egyaránt. Most próbáld felfedezni, melyik részeden a legerőteljesebbek ezek az érzések.

Összpontosíts a feltérképezett testrészedre, és próbáld megtalálni az érzés – a fájdalom – határait. Próbálj kapcsolatba lépni az érzéssel, és a most a határokon belül szűkíteni annak erőteljességét. Találd meg a fájdalom gyújtópontját. Koncentrálj azokra a részekre, ahol neutrális érzést vált ki, fokozatosan haladj a kiváltó pont felé. Próbáld kiismerni a minőségét – szúr? bizsereg? nyomást vált ki?

Ne akarj görcsösen megoldást találni! Ha úgy érzed, kezd kellemetlenné válni a „diagnosztizálás”, lépj a határokon kívülre egy picit, és térj vissza, ha készen állsz. Ne hagyd, hogy a fájdalom kizökkentsen  nyugalmadból. 


A fájdalom több pontból is sugározhat, vizsgálgasd őket fokozatosan, egyiket a másik után. Ha úgy érzed, fáraszt a fájdalom tanulmányozása, lépj vissza tested nyugodt, ellazult pontjainak elemzéséhez. Ez majd ellazítja lelked, és visszatérhetsz a feladatodhoz. Ismételgesd ezt, tanulj j dolgokat a testedtől, de ne siettesd azt!

A meditációt egy teljes testvizsgálattal zárd. Újra figyeld testedet tudatosan, zongorázd végig a benne jelentkező érzések spektrumát.

Mielőtt kinyitnád a szemed, pihenj néhány percig a teljesség állapotában, majd hozd vissza magad a meditatív állapotból. Azzal a gondolattal folytasd a napod, hogy tettél valamit tested és elméd közti kapcsolat élesítéséért, megerősítéséért.


Címkék: