15 megdöbbentő tény a világ legkevésbé ismert országairól

Számos olyan ország létezik a Földön, amelyről elszigeteltsége, méretei vagy más okok miatt nagyon keveset tudunk. Pedig ezek az általában kicsi államok nagyon sok érdekességet rejtenek magukban. Íme, 15 tény a világ legkevésbé ismert országairól a Buzzfeed segítségével.


Számos olyan ország létezik a Földön, amelyről elszigeteltsége, méretei vagy más okok miatt nagyon keveset tudunk. Pedig ezek az általában kicsi államok nagyon sok érdekességet rejtenek magukban. Íme, 15 tény a világ legkevésbé ismert országairól a Buzzfeed segítségével.

  • - A mindössze alig több mint százezer fős lakosságú csendes-óceáni szigetállam, Kiribati az egyetlen ország a Földön, amelynek területe mind a négy, tehát az északi, a déli, a nyugati és a keleti félgömböt is érinti. 

- A szintén a Csendes-óceánban található Niue egészen különleges aprópénzeket használ. Az érméken többek között Disney-figurák, Star Wars-karakterek és más mese- és szuperhősök találhatók. 

- Etiópiában a mai napig egy tradicionális helyi naptárat követnek, amely hét évvel le van maradva a világ többi részéhez képest. Az afrikai országban tehát 2007-ben ünnepelték a Millenniumot. 

- Grönland azért nem csatlakozhat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez, mert területén az éghajlatnak köszönhetően nem nő annyi és olyan minőségű egybefüggő fű, amely elegendő lenne egy FIFA-szabványoknak megfelelő méretű futballpálya kialakításához. A meccseket így a sarkköri országban leginkább földön vagy salakon játsszák. 

- A csendes-óceáni szigetállam, Nauru az egyetlen ország a Földön, amelynek nincs hivatalos fővárosa. 

- Maradva a miniállamnál, az egzotikus sziget egy negatív rekorddal is büszkélkedhet: hivatalosan ugyais Nauru a világ legkövérebb országa. A helyi lakosság átlag testtömegindexe 34-35, míg a normál érték 18,5 és 24,9 közé tehető. 

- A szintén a térségben található Tuvalu 50 millió dolláros kompenzációt kapott, amiért lemondott a gyakorta, világszerte használt .tv internetes domain nevéről. 

- A világ legelszigeteltebb fája a Szaharában, Niger területén található. A magányos akáciafa 400 kilométeres körzetében egyetlen társára sem akadhatunk. Sajnos 1973-ban egy részeg sofőr (!) nekiment, minek után a fa kettétört, így már csak a maradványai találhatók meg. 

- A Mikronéziai Szövetségi Államok dicsekedhet a világ egyik legfurább pénzével. A csendes-óceáni szigetországban ugyanis óriási faragott mészkőkorongokat használtak fizetőeszközként. Mivel ezek mozgatása méretük okán igen sokszor körülményes volt, így a "pénzcsere" legtöbb esetben szóbeli egyezségen alapult. 

- A közép-amerikai Guatemalában 23, a kormány által elfogadott nyelvet beszélnek. 

- Bhutánban 1973-ban a GDP mintájára bevezették a GNH-t, azaz a Gross National Happinesst, amely Bruttó Nemzeti Boldogságként fordítható. A mutató segít a kormányzatnak felmérni a nép elégedettségét és boldogságát, ezáltal megkönnyíti a döntéshozatalt. 

- Egy 2008-as felmérés Észtországot nevezte meg a világ legkevésbé vallásos országaként. A megkérdezetteknek ugyanis csak 14%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy fontos-e számára a vallás? 

- Az európai miniállam, San Marino büszkélkedhet a legtöbb egy főre jutó autóval a világon. A parányi országban ezer emberre 1139,06 autó jut. 

- Bár a kannibalizmusról és törzsi vallásokról elhíresült Pápua Új-Guinea mindössze 6,5 milliós lakossággal büszkélkedhet, népessége elmondhatja magáról, hogy a Földön beszélt nyelvek 12%-ának birtokosa. Az országban több mint 800 nyelvet tartanak számon, a legtöbbjüket alig ezren beszélik. 

- A csupán 40 ezres lakosságú hercegség, Liechtenstein a világ legnagyobb műfogsorgyártója. 2010-ben 60 millió műfogsort gyártottak az országban, amely Föld teljes termelésének egyötöde. 

Címkék: