5 tipp a téli grillezés sikeréért

Ne hagyd, hogy a téli depresszió magával ragadjon, inkább szervezz programot a szabadba. Mondjuk izzítsd be a grillt és élvezd a meleget, a finom illatokat és a főzés kreatív oldalát! Jöjjön 5 tipp, hogy a téli, hidegben végzett grillezés is tuti siker legyen!


1. Helyezd át a grillt!

Nyáron szinte bárhol grillezhetsz a kertben, ha az nincs túl közel éghető dolgokhoz, de télen más szempontok is bejönnek a képbe. Milyen messze van a grill a háztól? Hány lépést kell megtenni és azt milyen talajon? Mennyire van védve a grill az erős széltől és milyen könnyű ott dolgozni? A téli grillezésnél a hatékonyság az egyik legfontosabb szempont. Ezért érdemes a grillt minél közelebb elhelyezni a házhoz, ahol könnyedén, a hó vagy a lefagyott járda letakarítása nélkül is elérheted. És új szempontként bejön a mesterséges világítás fontossága, különösen, ha délután grilleznél. Mivel télen már 4 után elkezd sötétedni, mindenképpen szerezz be irányítható fényforrást, vagy használd ki a ház külső világítását.

2. Tüzelőanyag beszerzése!

A téli mínuszokban a tüzelőanyagokból több fogy, mint nyáron, ezért még a sütés megkezdése előtt szerezd be a megfelelő mennyiséget. A grill felmelegítése tovább tart a hideg miatt és az ételek is lassabban készülnek majd. A gáz ráadásul kicsit másként is viselkedik a hidegben, így mindenképpen készülj a nagyobb fogyasztásra. Ez akár a szokásos (nyári) mennyiség fele is lehet pluszban. A kerámia grillek kiváló hőtartás ilyenkor mutatkozik meg igazán, mert ezek már egy marék faszénnel is hosszú ideig képesek azonos hőfokot tartani. Ha tehát több grilled is van, akkor a téli sütéshez a kamadót vedd elő!

3. Használj kerámia eszközöket!

A kerámia remek hőtartását az eszközök esetén is kihasználhatod, így ha teheted szerezz pár alap kerámia kiegészítőt. A kerámia bevonatos sütőlapok vagy tálak jobban tartják a meleget, mint a fém vagy fa változatok, így arra is használhatod őket, hogy az elkészült ételt ebben tárold és így vidd be a házba, lassítva azok kihűlését.

4. Használj öntöttvas edényeket!

A kerámia mellett az öntöttvas a másik tuti befutó, ha a hőtartó edényekről, tálakról van szó. Az öntöttvas ráadásul időt is spórol neked a sütésnél, hogy ne kelljen olyan sokáig kint lenned a hidegben. Hogyan? Nagyon egyszerű! A felmelegített (grillen tartott) edénybe még a sütés befejezése előtt tedd át a készülő ételt a rácsokról és vedd le az egészet a grilltől. Te máris sütheted a következő adagot a rácson és az étel is tovább sül még egy kicsit a forró edényben, amihez már hozzá sem kell nyúlnod! A mutatós öntöttvas edényeket ráadásul tálaláshoz is felhasználhatod, így kevesebbet kell majd mosogatni!

5. Előmelegítés csak lassan!

A grill előmelegítése télen még inkább kritikus pont, mint nyáron. Semmiképpen nem maradhat el se faszenes, se gázos, se pellet grill esetében. A meleg grill nemcsak az étel leragadását előzi meg, de gázgrill esetén a hibákat is megelőzheted azzal, ha a grill minden részét egyforma hőfokra hozod. Az egyenletes belső hőfok pedig az étel egyenletes süléséhez is hasznos. A kint tárolt grilleknél lassan kezd a melegítést, amihez plusz 5-10 percnyi extra időt is hozzászámolhatsz a nyári tapasztalatokhoz. A lassú felmelegítés kíméli a grillt, így nem érdemes elsietni ezt a lépést! A Masterbuilthez hasonló okos grillek alkalmazáson keresztüli irányítása ezt a lépést is leegyszerűsíti és akár a szoba melegéből is beindíthatod a fűtést. Amire kimész már a megfelelő hőfokra melegített grill várja a sütést!

Ha rákapsz a téli grillezés ízére, az apró előkészületek és elővigyázatosság csekély árnak tűnik majd a friss levegő és a forró rácsok csábításáért!