Ha kiürült a vitaminraktár

Az egyre elhúzódó tél hideg karmai elől sokszor úgy tűnik, nincs menekvés, de ha lassan is, azért hozzánk is elér egyszer a tavasz. A jó idő pedig nemcsak meleget tartogat, de illatos virágaival és vitaminban gazdag zöldségeivel a lelket és a testet is energiával bombázza. Nekünk csak arra kell figyelni, hogy a hosszú tél alatt kimerült vitaminraktárainkat a megfelelő táplálékokkal töltsük fel.


Az egyre elhúzódó tél hideg karmai elől sokszor úgy tűnik, nincs menekvés, de ha lassan is, azért hozzánk is elér egyszer a tavasz. A jó idő pedig nemcsak meleget tartogat, de illatos virágaival és vitaminban gazdag zöldségeivel a lelket és a testet is energiával bombázza. Nekünk csak arra kell figyelni, hogy a hosszú tél alatt kimerült vitaminraktárainkat a megfelelő táplálékokkal töltsük fel.


 

Medvehagyma

A reneszánszát élő medvehagyma méltán népszerű az egészségüket szem előtt tartók körében. A tél szorításából kitörő ehető növények egyik előhírnökeként a medvehagyma a legelső frissen elénk kerülő vitaminforrás, amivel szervezetünket kényeztethetjük. A népi gyógyításban is előkelő szerepet elfoglaló medvehagymát készítik salátának, pesztónak, de enyhe fokhagymára hasonlító íze miatt bármilyen ételben kiválthatjuk vele a fokhagymát. Legcélszerűbb persze nyersen fogyasztani, akár szendvicsbe is, így nem veszíti el C-vitamin-tartalmát, és a bélrendszerre, a magas vérnyomásra kifejtett kedvező hatását is maradéktalanul élvezhetjük.

 

 

2 EXTRA TIPP: Medvehagymás tortelliniMedvehagymás avokádó salátaRépa 

A répa termesztési szempontból ideális társa a snidlingnek, íze és egészségre gyakorolt hatása miatt pedig emberek és házi kedvencek számára is erősen ajánlott zöldségféle. A már februárban vethető répa korai zsengéi nemcsak finomak, de karotinban, B1-, B2-, B6-, C- és K-vitaminban, valamint kalciumban, vasban, foszforban és magnéziumban is gazdagok. A fiatal répa önmagában is kiváló, de felhasználási módja végtelen: levesek, főzelékek, köretek és desszertek alapanyagai között is megtaláljuk. Igazi jolly joker, a répához biztos, hogy mindenki talál kedvére való receptet.

  

Retek 

A húsvéti reggelik elmaradhatatlan kelléke a retek, de helyét nemcsak a tradíciók jelölték ki az asztalunkon, a józan ész is retekfogyasztásra sarkall. Főleg ha megtudjuk, milyen sok tápanyag szorult már egy apró fejecskébe is. Rostforrásnak kitűnő, alacsony kalóriatartalma miatt diétákban is remekül megállja a helyét, és észrevétlenül csempészi be szervezetünkbe az olyan fontos tápanyagokat, mint a magnézium, kalcium, kálium vagy éppen a C-vitamin. Bár elsősorban nyersen fogyasztjuk, zöldséglevek és levesek alapanyagaként is érdemes kipróbálni, enyhén csípős zamata üdítő hatású.

 

  

Spárga

Az idénynövények bajnoka, amiről semmiképp nem érdemes lemaradni. Mindegy, hogy zölden vagy sárgán kerül a tányérra, ha eljön a spárgaszezon, tankoljunk fel belőle. Levesnek, köretnek változatos módon elkészíthető, és bár a tökéletes spárgaétel megalkotásához jól jön némi rutin, bőven kárpótol az erőfeszítésért a benne lévő nagy mennyiségű folsav, cink, karotin, B1-, C- és E- vitamin. Ezeknek köszönhetően jót tesz a látásnak, az emésztésnek, a bőrnek és az érrendszernek is.

 

 

Snidling 

A snidling vagy metélőhagyma ugyancsak a korai vitaminforrások közé tartozik, annál is inkább, mert még a tavasz beállta előtt, akár lakásban is termeszthetjük, hiszen nem igényel sok helyet, sem különösebb odafigyelést. A vöröshagymánál enyhébb az íze, ezért nyersen, akár magában is ehető, sőt a magas C- és A-vitamin-tartalma miatt ez a legideálisabb fogyasztási módja. A vitaminok mellett ásványokban is gazdag, főként kalciumban és vasban. Ha mégis főtt ételhez szeretnénk adni – színének köszönhetően kiváló díszítőelem – akkor a főzés legutolsó lépéseként szórjuk a már elkészült ételre, így semmit nem veszít hatékonyságából. 

 

Ha többféle és okosan megválasztott zöldséget fogyasztunk rendszeresen, akkor még a tavaszi fáradtság sem jelenthet gondot, és nem kell kiegészítő vitaminkészítményeket sem szednünk, hogy felturbózzuk a tél során lemerült szervezetünket.

 

Címkék: