Profilom 2017. december 11. Hétfő - Árpád

Így térj vissza szülés után a futáshoz


Akik rendszeresen hódoltak a futás örömének a gyerekvállalás előtt, és szeretnének visszatérni korábbi mozgásformájukhoz, óvatosnak kell lenniük. Egyáltalán nem mindegy hogyan és mennyit futsz kezdetben, hogy megőrizd szellemi és testi erődet.

A futás a gyermekágyi időszak lezárulásával már lehetséges. Az egészséges és tettre kész anyukák bátran vágjanak bele még akár a szoptatás ideje alatt is, kiváló program ez a gyerekkel (léteznek már futáshoz tervezett babakocsik) vagy nélküle. A terhesség után végzett mozgás ráadásul még a csontritkulás kockázatát is csökkenti. A szellemi kikapcsolódás, feltöltődés és a mozgás energetizáló hatása mellett ebben az időszakban szem előtt kell tartani a tested igényeit is.

Kezdetben mindenképpen a rövidebb, sétákkal megszakított táv a javasolt, és a nagy erőkifejtést igénylő sprintelésről is le kell mondani egy ideig. Figyeld a tested jelzéseit, és kifulladás vagy megerőltetés esetén be kell iktatni sétáló szakaszokat.

A kényelmes és kímélő kocogáshoz tarts egyenletes lépéshosszt, ne emeld magasra se a térded, se a sarkad, ne fokozd az iramot lejtőn se, és a karoddal is segítsd a futást. A test oldala mellett párhuzamosan előre és hátra mozgatott karok derékmagasságban helyezkedjenek el, és a légzés, amíg bírod, a szájon át történjen. A tempót és a távot fokozatosan növelheted, de a kezdeti időszakban semmiképpen ne emeld a gyakoriságot heti két-három alkalom fölé.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook