Természetes napvédők – megbízhatunk bennük?

Mitől lesz egy napfényvédő természetes? És ha az, akkor hatékonyabban véd vagy kevésbé káros a szervezetre, mint a nem természetes társai? Ezekre az égető kérdésekre keressük a választ.


Mitől lesz egy napfényvédő természetes? És ha az, akkor hatékonyabban véd vagy kevésbé káros a szervezetre, mint a nem természetes társai? Ezekre az égető kérdésekre keressük a választ.

A napfényvédők piacán gyakran hivatkoznak aktív hatóanyagokra vagy sejtszintű védelemre, de hogy ezek mit takarnak és hogy hatásosak-e, arról már sokkal kevesebbet tudunk. Hasonló a helyzet a természetes napvédőkkel is, amely megnevezés egyébként nem is szerepel a bőrgyógyászok szótárában.

Általában olyan termékekre aggatják rá a jelzőt, mely fizikai védelmet nyújtó ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a titán-dioxid vagy cink-oxid. Ezek az anyagok eltérítik a káros sugarakat, ellentétben a kémiai napvédőkkel, amik elnyelik és átalakítják őket kevésbé káros fényhullámokká.

A fizikai vagy természetes napvédők másként működnek tehát, de nem kevésbé hatékonyan. Ha jól használjuk őket. A vaskos, nehezen elkenhető fehéres krémekből sokat kell használni a megfelelő védelem eléréséhez, ha ez nem történik meg, a védelem csak részleges és időleges lehet. A kémiai fényvédők kellemesebb érzetet hagynak maguk után, felvitelük könnyebb, ezért szívesebben és gyakrabban kerülnek bevetésre.

Dr. Janellen Smith, a UC Irvine Health bőrgyógyásza szerint a természetes összetevők helyett inkább az olyan kulcsszavakat érdemes keresni a flakonon, mint a széles spektrumú, a vízálló és a legalább 30-as faktor. Az ennél magasabb faktorszám főként akkor indokolt, ha van valamilyen melanomára hajalmosító tényező. A szakember szerint krém és a tej pontosabb felhelyezést tesz lehetővé, és könnyebb nyomon követni, hogy mely részekre került a védelmet nyújtó készítményből, és belélegezni sem lehet őket véletlenül. De talán még ezeknél is fontosabbnak tartja, hogy a napfényvédőt örömmel lehessen használni. Nyáron mindenképpen napi használata javasolt a krémeknek, és ha az állaguk, a felszívódásuk, az illatuk vagy utóérzetük nem kellemes, akkor ritkábban kerülnek majd fel, mint ahogy tanácsos lenne. A !QMS Cellular Sun Protection finom illata, gyors felszívódása, barnító hatása és teljes körű UV védelme mellett további nagy előnye, hogy teljesen antiallergén. Hiányzik belőle a 26 leggyakoribb allergiás reakciót kiváltó anyag, így semmiféle irritációra vagy hibás pigmentációra nem kell számítaniuk még az érzékeny bőrűeknek sem. 

Csatlakozz te is a QMS Medicosmetics készítményeket boldogan használók táborához, és legyen a QMS a Te sikertörténeted is!

Címkék: