Grillezett kacsacomb

Elkészítési idő: 360 perc
Nehézség: 4

Grillezett kacsacomb

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 10 db kacsacomb
  • 120 ml száraz sherry
  • 120 ml mustár
  • 220 ml gyümölcslé
  • 220 g barnacukor
  • 110 g chili por
  • 80 g paprika
  • 60 g zellersó
  • 60 g fokhagyma por
  • 60 g hagymasó
  • 60 g fekete bors
  • 60 g fehér bors
  • 15 g száraz mustár
  • 15 g ötfűszer keverék
  • 15 g gyömbérpor
  • 3-4 marék cseresznyefa forgács

Elkészítés:

  1. A kacsacombokat készítsd elő a sütést megelőző napon.
  2. A megmosott és megtisztított combok bőrét (de ne a húst!) óvatosan szurkáld meg hústűvel vagy egy kés hegyével, hogy minél jobban magába szívhassa a füstös aromát, és a kis lukaknak köszönhetően a combban lévő zsír sem távozik majd olyan gyorsan, így nem szárad ki a hús.
  3. A combokat a tisztítás és szurkálás után kend be a sherryvel, majd hagyd pihenni a hűtőben egész éjszakára.
  4. Másnap a combokat kend be egy vékony réteg mustárral és a fűszerekből előre összeállított keverékkel, és tedd félre egy újabb fél órára.
  5. Amíg a kacsa pihen, lesz időd felfűteni a keg grillt 90°C-ra és behelyezni a füstölésre szánt fából egy maréknyit. És egy vízzel teli edényről se feledkezz meg, amit a rács alá kell betenned.
  6. Amikor a grill is elérte a kellő hőfokot és a kacsa is eleget pihent, tedd fel a rácsra a combokat, a bőrös résszel felfelé, közvetlenül a vizes edény fölé.
  7. Ezután már csak várni kell, és időnként ránézni a keg grillre. Minden órában (az első négy óra során) egy újabb marék fával töltsd meg a füstölődobozt, és a szórófejes palackba töltött gyümölcslével permetezd a combokat minden fél órában.
  8. Süsd a kacsát addig, míg a hús belső hőmérséklete el nem éri 73-75 °C-ot.

Extra tippek:

  • A hús kenegetéséhez használt gyümölcslé szinte bármilyen lehet. Választhatsz klasszikus narancslét, de a füstölőfához passzoló cseresznyét vagy rendhagyó gránátalmát is.
  • A grillezett kacsacombhoz jól passzol a meggymártás, amit megbolondíthatsz egy kis vörösborral is.
  • A kacsa alá elhelyezhetsz egy lábast, ami felfogja a lassan kisülő zsírt, amit később még felhasználhatsz tálalásnál vagy más fogásokhoz.