Hol hajtják álomra a fejüket a gyerekek a nagyvilágban?

James Mollison amerikai fotográfus óriási hírnevet szerzett magának a valaha volt egyik legmeghökkentőbb és legjobb fotósorozatával. Végigjárta ugyanis a világot, és több száz gyereket fotózott le a hálószobájukkal együtt.


James Mollison amerikai fotográfus óriási hírnevet szerzett magának a valaha volt egyik legmeghökkentőbb és legjobb fotósorozatával. Végigjárta ugyanis a világot, és több száz gyereket fotózott le a hálószobájukkal együtt.

A különleges fotósorozat egyik célja az, hogy Mollison megmutassa, mekkora különbségek vannak a világon az emberek, családok életterei között. Úgy gondolta, hogy ezt a témát a gyerekeken keresztül érdemes bemutatni, hiszen ők nem tehetnek arról, hol élnek, sem pedig arról, hogy milyen anyagi körülmények között kell tölteni mindennapjaikat.

A gyermeki ártatlanság ugyanúgy benne van egy kacsa-lábon forgó palotában élő kishercegnőben, ahogy egy szegény afrikai törzsben élő, szabad ég alatt alvó kisfiúban. A gyerekekkel egyébként Mollison interjút is készített, arról kérdezte őket, mi a kedvenc játékuk, ételük és hogyan képzelik el a jövőjüket. Természetesen, egymástól teljesen eltérő válaszokat adtak ezekre a kérdésekre. A lefotózott szobák között van gyönyörű, tipikus gyerekszoba, ízlésesen, vagy furcsán berendezett hálószoba, és Mollison lencsevégre kapott nagyon furcsa, vagy borzalmas életkörülményeket is.

Delaine 9 éves, New Jerseyban él a szüleivel és testvéreivel, minden gyereknek külön hálószobája van. Delaine imád öltözködni, nagyon szeret iskolába járni és divattervező szeretne majd lenni, ha felnő.

Nantio 15 éves és egy kenyai törzsnek a tagja. A családjával együtt egy sátorszerű kunyhóban éli mindennapjait. Csak pár évig járt iskolába, reméli, hogy egy harcost választanak majd a férjének.

Tristan 7 éves és egyke, a szüleivel él Manhattenben egy pici lakásban. Egy ökoiskolába jár, a családja nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet. Lekvárfőző szeretne lenni.

Jasmine 4 éves és a szüleivel él Kentuckyban, akik, amióta csak az eszét tudja szépségversenyről szépségversenyre nevezik be. A szobája tele van koronákkal, szalagokkat, amiket a versenyeken nyert. Természetesen szépségkirálynő, vagy modell szeretne lenni.

Thais 11 éves és egy társasházban él Rio De Janeior- ban. A szobáját a húgával osztja meg, a fal tele van a kedvenc fiatal brazil popénekesével. Modell szeretne lenni, ha felnő.

Dong 9 éves és Kínában él a családjával, a szobáján a testvérével és a papájával osztozik. Dongék nagyon szegények, de a fiúk iskolába járnak és Dong rendőr szeretne lenni, mert akkor el tudja majd kapni a tolvajokat.

Címkék: