Profilom 2018. január 21. Vasárnap - Ágnes

Kéregképzés a steakra pillanatok alatt, a begyújtó kürttel


A steak készítés elmaradhatatlan lépése a hús külsejének lepirítása vagyis a kéregképzés. Arról vannak viták a grillközösségekben, hogy miért is olyan fontos ez, de a szükségességét senki sem tagadja. A kéregképzésnek több módja is, egy igen rendhagyó változatot mutatunk most be.

A kéregképzés a hús magas hőfokon történő rövid ideig tartó megpirítása, amely nem egyenlő a sütéssel. A módszer csak a magas hőnek kitett hús felszínén okoz változást, a mélyebb rétegek sütése még csak ezután jöhet. A hús felszínének megkapatása általában a maximumra hevített grillen történik, de van ennél egyszerűbb módja is, amihez nem kell az egész grillt felfűteni.

A faszén gyújtó minden faszenes grill tulajdonosnak komoly segítség a begyújtásban és a szén felizzításában, de ezentúl a gázgrillel dolgozóknak is érdemes megfontolni a beszerzését. A megrakott és begyújtott kürtő ugyanis nagyon hamar igen magas hőmérsékletet ér el, 400 °C fölötti értékek sem ritkák. Ezt pedig grillen elérni – ha egyáltalán lehetséges – hosszú folyamat eredménye.

 

Amikor kékes lánggal égnek, és fehéren izzanak a szenek, tegyél egy öntöttvas serpenyőt a körtő tetejére. A vas remekül vezeti a hőt, ezért rekord idő alatt felforrósodik a serpenyő, amibe aztán mehetnek is a steak szeletek. Ez az erős hő nemcsak tökéletes kérget süt a steakre, de oldalanként 3 perc arra is elég, hogy a hús belseje medium rare legyen. Aki ennél nyersebben szereti, annak még ennyit sem kell várnia a gyorsan és minimális munkával elkészülő húsra. Ez a gyorsított eljárás azonban csak vékonyabb, 1,5-2 cm vastag steakkel működik.

 

Ha szeretné még az idei télen otthonában élvezni a grillezés utánozhatatlan élményét, látogasson el a SpaTrend ürömi üzletébe, ahol exkluzív ajánlatokkal várják az érdeklődőket: tekintse meg élőben a piacvezető kanadai Broil King grillsütők széles választékát, és találjon rá az ön számára legmegfelelőbb berendezésre!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook