Profilom 2017. november 17. Péntek - Hortenzia, Gergő

Milyen gyakran kell tisztítani az égőfejeket a grillen?


A grillrácsok tisztítása sarkalatos pontja a grillezésnek, ami nem csak higiéniai, de egészségügyi szempontból is elengedhetetlen. Erről már sokat írtunk, nem úgy az égőfejek karbantartásáról. Ezeknél kicsit más a helyzet, de a tisztítást itt sem érdemes elhagyni.

Csatlakozz készletkisöprő akciónkoz, és szerezd be a grillezés alapkellékeit már most!

A grillrács is fontos része a sütési folyamatnak, de égőfej nélkül biztos, hogy nem készük el semmi a grillen. Ezek karbantartása és hibátlan működése esszenciális a sikerhez, de nem kell megijedni: nincs szükség minden sütés után a kipucolásukra. Ugyanakkor nem is biztatunk senkit ennek ellenkezőjére, mert a rendszeres tisztítás növeli az égőfejek, és ezzel az egész grill élettartamát is. Az égőket ki lehet ugyan cserélni egyesével is, de a garancia ezekre a részekre érvényes a legrövidebb ideig, muszáj tehát gondosan bánni velük.

A teljesen tiszta, morzsától és zsírtól mentes égőfejek hatásfoka ráadásul sokkal jobb is, mint lerakódásokkal tarkított társaiké, így az egyenletesebb sütéshez is elengedhetetlen a makulátlan égőfej. A külső tisztítása nem is vesz sok időt igénybe, egy grillkefével elég átkefélni az égő környezetét, eltávolítani a látható lerakódásokat. Ezt akár minden sütés után megteheted. Az égőfej belsejéhez már valamivel nehezebb hozzáférni. Ennek lépéseiről konkrét útmutatót a saját grilledhez tartozó leírásban találsz. Itt részletesen foglalkoznak az égőfej szétszedésének bemutatásával és a biztonsági intézkedések leírásával. Egy ilyen alapos belső pucolására szerencsére elég évente egyszer vagy akkor vállalkozni, ha valami komolyabb kosztolódás történik.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook