Profilom 2018. március 22. Csütörtök - Beáta, Izolda

A szauna eddig nem ismert egészségügyi hatása


A szauna pozitív egészségügyi, izomlazító és az immunrendszer erősítő hatásai már rég óta ismertek, de a még napjainkban is folyamatosan zajló kutatások egy egészen új előnyét és feltárták a forró helyiségnek. A 20 év vizsgálatait összegző kutatás a szauna és az időskori demencia kapcsolatát is vizsgálta.

A University of East Finland zajlott az a 20 évig tartó kutatás, amely során több mint 2000 ember bevonásával vizsgálták a rendszeres szaunázás hatásait. Finnországban mindennapos tevékenységnek számít a szaunzás, így nem volt nehéz ennyi középkörú férfit összeszedni, akik heti 4-7 alkalommal is felkeresik a forró helyiséget.

A kognitív problémák és a szaunázás kapcsolatát figyelő kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az agy ugyan azokból az előnyökből profitál, amiért a finn szauna jó hatással van a szív- és érrendszerre. A megnövekedett véráramlás és a csökkenő vérnyomás az agyban is növeli az oxigén mennyiségét és a vérkeringést, ami a szauna általános relaxáló hatásával kiegészülve csökkenti az időskori elbutulás megjelenését.

A kutatás egyelőre nem vizsgálta a szauna nőkre és egyéb korcsoportokra vonatkozó hatását, de jó kiindulópont az alcheimerhez hasonló, időskort megkeserítő kórképek visszaszorításához.

Ha érdeklődsz a szaunák után, látogass el oldalunkra, és tudj meg mindent a rekreáció ezen formájáról.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook