Hogyan tartsd tisztán és melegen a jakuzzidat a téli hónapokban? Néhány tipp segíthet..

A jakuzzizástól télen is sokkakat tart vissza a koszos víz gondolata, annak ellenére, hogy a hidromasszázs ezen formája egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bátran mondhatjuk, hogy még egy kiadós parti után sincs gond, ha betartunk néhány olyan szabályt, amellyel jakuzzink állapotát megóvhatjuk. Hogy mindig a legjobb vízminőséggel találkozhassunk, vegyünk át néhány fontos szempontot.


A jakuzzizástól télen is sokkakat tart vissza a koszos víz gondolata, annak ellenére, hogy a hidromasszázs ezen formája egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bátran mondhatjuk, hogy még egy kiadós parti után sincs gond, ha betartunk néhány olyan szabályt, amellyel jakuzzink állapotát megóvhatjuk. Hogy mindig a legjobb vízminőséggel találkozhassunk, vegyünk át néhány fontos szempontot.

A hőszigeteléssel sokat spórolhatunk. Megfelelő hőszigetelés mellett egy 3-6 fős jakuzzi csupán 5-8 000 forinttal növeli meg a villanyszámlánkat, míg egy kevésbé jó hőszigetelés esetében ez akár a duplájára vagy sokszorosára is emelkedhet havi szinten. Vagyis, bármilyen jól sikerült is a hétvégi wellness parti, semmiképpen se felejtsük el felhelyezni a jakuzzira a thermo tetőt! A Thermotető nemcsak a lehüléstől, hanem a belehulló felevelektől, az elszaporodó baktériumoktól is megvédi a vizet.

Mit is tud egy jakuzzi tető? Thermo tető nélkül medencénk vízhőmérséklete akár óránként 1-2 °C-kal is csökkenhet. Olyan jakuzzit érdemes választani, amelynek nagyon jól záródik a teteje. Ám a könnyű kezelhetőség is fontos, hiszen sok esetben ezek a tetők igen méretesek, és nehéz a mozgatásuk. Ha nehezen boldogulunk, érdemes tetőemelőt felszerelni, hiszen ez a beruházás az évek során sokszorosan megtérül. Az amerikai HotSpring gyár saját tetőgyárában készíti a jakuzzi tetőket. A kaliforniai cég a jakuzzi gyártás elsőszámú szakértőjeként olyan tetőket gyárt, amelyek mellett a hőveszteség teljesen elhanyagolható.

Zavaros vizeken. Ugye te is találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a víz állapota megváltozott: az eddig kristálytiszta medencevized nyálkás, esetleg zavaros lett. Sokszor beszéltünk már arról, hogy mennyire fontos, hogy a jakuzziba tusolva, tiszta fürdőruhában üljünk be, mert ugyan a vegyszerek megküzdenek a szennyeződésekkel, ám egy mennyiségen túl nem bírják. Ha körültekintően járunk el, ám mégis rosszabbodna a víz minősége, akkor az AquaFinesse segítségünkre lesz. A holland csodakészítmény a biofilm eltávolításának módszerével működik. Összetételéből adódóan felbontja a baktériumok nyálkás, síkos védőrétegét, és védtelenné teszi azokat a fertőtlenítőszerekkel szemben. Így a víz kb. 80 %-kal kevesebb klór használatával karbantartható.

Harc a baktériumok ellen. Egy másik nagyon hatékony készítmény az ezüst ion, amit ebben az esetben egy ezüsttel bevont kerámia golyócskákat tartalmazó patron formájában tudunk hasznosítani. Nincs más dolgunk, mit elhelyezni a megfelelő helyre, és 4 hónapon keresztül aktív védelmet nyújt a baktériumok ellen.

A bűvös négy hónap. Ahhoz, hogy megfelelő minőségű vízben pezsgőfürdőzhessünk, négyhavonta ki kell cserélni a medence teljes vízmennyiségét (érdemes ezt a vizet locsolásra felhasználni), és tiszta, szűrt, lágyított vízzel feltölteni. Emellett érdemes évente egyszer átnézetni a medence teljes gépészetét, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Érdemes-e télre leereszteni a medencét? A jakuzzizás talán épp a téli hónapokban a legüdítőbb. Képzeljük csak el, mennyire csodálatos a havas, jeges tájban egy 37 °C-os meleg vízben ellazulni, és pezsgőt kortyolgatni! De hogy a szkeptikusokat meggyőzzük, eláruljuk, hogy egy jó szigetelésű medencét gazdaságosabb a téli hónapokban is üzemeltetni, mintsem leengedni és újratölteni. (ha huzamosabb ideig használaton kívül van a medencénk, akkor vegyük lejjebb a hőmérsékletét, és tartsuk zárva a thermo tetőt.)

 


Címkék: