Borda koreai módra

Elkészítési idő: pihentetés + 30 perc
Nehézség: 5

Borda koreai módra

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 1,4 kg marhaborda
  • 4 szál zöldhagyma
  • 1 db ázsiai körte
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gömbér
  • 60 ml szójaszósz
  • 30 ml rizsecet
  • 4 ml szezámolaj
  • 60 ml almalé
  • 30 g porcukor
  • 5 g bors
  • 1 g só
  • 30 g szezámmag

Elkészítés:

  1. Vágd össze majdnem az összes zöldhagymát (hármat), hat gerezd fokhagymát és a körtét.
  2. Egy aprítóba tedd bele a felvágott hozzávalókat, majd add hozzá a szójaszószt, a rizsecetet, a szezámolajat, az almalét, a reszelt gyömbért, a porcukrot és a sót, borsot. Jól keverd össze.
  3. A kisebb darabokra vágott bordát tedd bele egy zárható zacskóba és öntsd rá az imént elkészített pácot.
  4. Zárd le a zacskót, majd jól rázd össze, hogy a húst egyenletesen befedje mindenhol a pác, majd tedd hűtőbe, legalább 4 órára.
  5. A sütéshez melegítsd elő a grillt kb. 230 °C-ra. (Kicsit melegebb is lehet.)
  6. A bordákat egyesével emeld ki a pácléből, hagyd őket lecsöpögni, majd tedd fel a rácsra mindegyiket, közvetlenül a tűz fölé.
  7. Oldalanként 3-5 perc alatt süsd készre. (Akkor jó, amikor már jól megpirult mindkét oldala.)
  8. A grillről még melegen lekerült bordákat szórd meg a szezámmaggal, majd üres rizzsel és grillezett zöldségekkel tálalt.

Extra tippek:

  • Az előételnek és körettel főételnek is kiváló grillezett borda titka a hosszú pácolás. Négy óránál alább nem érdemes adni, de előrelátó szakácsok egy éjszakára is bent hagyhatják a húst a páclében, a végeredmény csak annál finomabb lesz.
  • A friss gyömbér helyett használhatsz porított változatot is (5 g), az íze úgy nem lesz olyan hangsúlyos.