Profilom 2017. december 16. Szombat - Etelka, Aletta

Gladiátor diéta egyenesen az ókorból


A gladiátorokról elsőként a dagadó izmok, a rettenthetetlen harcosok és a véres, életre-halálra menő csaták juthatnak az eszünkbe. A kutatók már régóta vizsgálják hogyan és milyen körülmények között éltek az ókori rabszolgák, most pedig arra is fény derült, hogy mit ettek ezek a hatalmas erőgépek.

A napjainkban divatos diéták mellett egyre többen próbálnak visszanyúlni az emberiség történelmének kezdetére, hogy megtalálják a számukra sikert és egészséget hozó táplálkozási formát.

A paleo étrend mellett a gladiátorok segíthetnek ebben:

A fokozott fizikális és szellemi megterhelésnek kitett ókori harcosok ugyanis nem egyszerűen azt ették, amit a kortársaik. A gladiátoriskolák vezetői a legtöbb esetben külön hangsúlyt fektettek arra, hogy mivel és milyen időközönként táplálták hírnevet hozó rabszolgáikat. 

Bár nem minden gladiátor volt feltétlenül rabszolga, a különleges étrend mindenkinek kijárt, aki az aréna homokjára lépett. Erre az ókori evéskultúrára épül a kissé hihetetlenül hangzó harcos diéta, mely szerint egy nap két részre bontható: az alul evési és a túlevési időszakra. A nap nagyobb részét kitevő alul evési időszakban sok folyadékot és főleg zöldséget-gyümölcsöt kell fogyasztani, míg a túlevési periódusban jöhet a római lakoma. Persze csak amolyan szerény mértékkel, hiszen a gladiátorok sem dúskáltak az ételben.

A mennyiségi korlátokon kívül az ételek elkészítése is komoly szerepet kapott. A régészeti kutatások szerint már biztosnak látszik, hogy a régi harcosok vegetáriánus életet éltek. Bár laikusként talán nehéz elképzelni, a megterhelő életmódhoz szükséges energiát kizárólag zöldségekből nyerték az edzett férfiak és nők.

De volt még egy titkuk:

A Berni Egyetem és a Bécsi Orvostudományi Egyetem közös kutatása során egy gladiátorteremtő vizsgálatát követően jutottak arra a következtetésre a tudósok, hogy egy speciális ital is közrejátszott a gladiátorok fittségének elérésében. 

A bab- és gabonafélékből álló étrend mellett a magas ásványi anyag bevitel miatt egy növényből készített italt ittak, ami elképzelésük szerint segítette a gyógyulást és a regenerálódást. Az ital valójában növényi hamuból készült, ami magas kalcium tartalommal bírt, hogy elősegítse a csontok gyorsabb gyógyulását. Akár igaz a hamus ital, akár nem, az biztos, hogy az ókori gladiátorok valamilyen táplálék kiegészítőt szedtek, hogy megfeleljenek a feléjük támasztott követelményeknek.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook