Profilom 2018. január 18. Csütörtök - Piroska

Mit egyél, hogy jobb legyen a kedved?


Persze erre könnyű a válasz: csokit. Tény, hogy az endorfineső az egekbe repítene kis ideig, de van ennek okosabb módja is. Megmutatjuk, mit érdemes enni, hogy elkerüld a hangulatingadozásokat és a rosszkedvet. A túlsúlyról nem is beszélve.

Tojás, tej, lazac, kardhal – D-vitamin

A D-vitaminnak – pontosabban a hiányának – nagy szerepe van a depresszív tünetek kialakulásában. Fogyasztása fontos, különösen a téli időszakban, amikor kevés a napfény. A D-vitamin egyébként szerepet játszik még a sejtnövekedésben, az immunrendszer megfelelő működésében, és kalciummal párosítva a csontok megerősítésében.

Mandula, spenót, földimogyoró – magnézium

A magnézium segíti a szerotonin hormon kialakításában, ami nem más, mint a test boldogsághormona. Mivel a magnézium ekkora szerepet játszik abban, milyen az aktuális hangulatunk, hiánya fáradsághoz, levertséghez, ingerlékenységhez vezethet.

Szójabab, zabpehely, lencse – vas

A vashiány nőknél gyakoribb mint férfiaknál, épp ezért fontos, hogy erre odafigyeljünk, ami az étrendüknek illeti. Miért is fontos a vas? Nagy szerepe van az energiaszint támogatásában, hiszen segíti az oxigénszállítást a vérben. A vashiány okozhat depresszív tüneteket: levertség, fáradtság, hangulatingadozás, apátia.

Kel, joghurt, tej – kalcium

Hiánya szintén inkább érinti a nőket, mint a férfiakat. A kalcium fontos szerepet játszik az erős csontok és az egészséges erek megőrzésében, plusz csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Az alacsony kalciumszint erősíti a PMS miatti rosszkedv tüneteit. 

Írta: Nagy Kitti
További cikkek a szerzőtől
 Facebook