A kávé nem csak reggeli vagy délutáni pörgéshez jó, a grillen is jól mutat. Persze nem önmagában, de a tartalmasabb húsokhoz készült pácokban ott a helye.

Kávés pácban érlelt marha

Elkészítési idő: 480 perc
Nehézség: 5

Kávés pácban érlelt marha

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 80 ml kávé
  • 5 ek balzsamecet
  • 1 ek barna cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 900 g marhahús
  • 1 kk juharszirup
  • 2 g instant kávé
  • 1 ek vaj
  • 5 g só

Elkészítés:

  1. Egy kis edényben keverjük össze a lefőzött kávét, két evőkanál balzsamecettel, a barna cukorral és az apróra vágott fokhagymával. Ha elkészült, tegyük félre.
  2. Szedjük le a felesleges zsírt a húsról (a hasaalja vagy a dagadó is jó választás), és tegyük bele egy zárható zacskóba.
  3. Az előbb elkészített kávés pácot öntsük rá a húsra, zárjuk le a zacskót, és hűtőben pihentessük egy éjszakát.
  4. Sütés előtt 20 perccel, vegyük ki a húst a hűtőből.
  5. Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
  6. A húst vegyük ki a pácból, sózzuk, borsozzuk, majd mehet is fel a grillre. Ha sistergő hangot hallunk, akkor elég meleg a grill, és körülbelül 8 perc alatt süssük medium rare-re a húst. Egyszer forgassuk meg.
  7. Amíg a hús sül, készítsük el a mázat. Ehhez juharszirupot keverjük el egy serpenyőben a maradék balzsamecettel és az instant kávéval.
  8. Tegyük fel az oldalégőre főni.
  9. Amikor elkezd bugyogni vegyük lejjebb a hőfokot és sűrítsük még 3 percig.
  10. Ezután adjuk hozzá a vajat, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Végül sóval, borssal ízesítsük.
  11. Az időközben megsült húst vegyük le a grillről, és fóliában pihentessük 10 percig.
  12. Szeleteljük fel a marhát vékonyan és locsoljuk meg a mázzal. Ezzel tálalhatjuk is!