Nincs tepsid a karfiol grillezéséhez? Itt a megoldás!

Aki egyszer kipróbálta, az nehezen mond le a karfiol grillezéséről, de hát miért is kellene mellőzni ezt a zöldséget? Ha nincs megfelelő magas falú tepsid a karfiol rózsák sütéséhez, akkor szerezz be egyet, mert másra is nagyon hasznos. De ha ez most nem opció, akkor trükközz a felvágással. Mondjuk hogyan.


Aki egyszer kipróbálta, az nehezen mond le a karfiol grillezéséről, de hát miért is kellene mellőzni ezt a zöldséget? Ha nincs megfelelő magas falú tepsid a karfiol rózsák sütéséhez, akkor szerezz be egyet, mert másra is nagyon hasznos. De ha ez most nem opció, akkor trükközz a felvágással. Mondjuk hogyan.

A magas hőfokon grillezett karfiol ropogós külső rétege és puha belseje könnyen elcsábít minden zöldségszeretőt, de az eltérő méretű rózsák kezelése már nem egy leányálom. A szélesebb rácson az apróbbak áteshetnek, de a nagyobbak forgatása is igényel némi kézügyességet. A probléma gordiuszi megoldása a karfiol felvágásában rejlik: hagyd el a szétszedést és helyette egy nagyobb késsel hosszú, de vékony szeletekre vágd a zöldséget.

Ezeket a lapos szeleteket már bármilyen rácson könnyű ropogósra sütni, még a legritkább sűrűségű rácson sem férhet át semmi. A vékony szeletek sütésénél azonban észnél kell lenni, mert csekély vastagság ellenére sem sül olyan gyorsan a karfiol, mint ahogy hinnénk. A széles megpirulásakor a belső részek még kemények, ezért ilyenkor át kell tenni a karfiolt a grill hidegebb részeire, hogy indirekt sütéssel, további 10-20 perc alatt teljesen megpuhulhasson a belseje.

A technikai részletek után jöjjön a karfiol ízesítése, amire szintén érdemes pár szót vesztegetni. A szeletek levágása után, egy kenőecset segítségével olajozd be mindkét oldalát, majd fűszerkeverékkel szórd be. Használhatsz zöldséghez való fűszerkeveréket, de nagyon illik a karfiolhoz a koriander, a fokhagyma, a pirospaprika is.

Címkék: