Profilom 2017. december 11. Hétfő - Árpád

Zölden a növénygondozásban is


Aki növényekkel veszi körbe magát, az biztos szereti a szépet és nem fél az elköteleződéstől, így ideális alany a környezettudatos szemlélet elsajátítására. A növénygondozás önmagában nem elég zöld? De igen, csakhogy van néhány trükk, amivel még többet tehetsz növényeidért és környezetedért egyszerre.

Kávézacc

A kávéfőzés után visszamaradt zacc remek komposztanyag. Olyan alapvető tápanyagokat ad a földhöz, ami segíti a növény egészséges fejlődését. Bőven tartalmaz kalciumot, foszfort, magnéziumot és ként, de emellett a talajban élő hasznos mikroorganizmusok szaporodását is támogatja.

Főzővíz

Ne öntsd ki a főzővizet se, mert olyan vitaminokat és ásványi anyagokat rejthet magában, amelyek táplálják a növényeidet. A szobanövények egyébként is jobban szeretik a szobahőmérsékletű állott vizet, mint a csapból folyó hideget, így két legyet üthetsz egy csapára. Ha tojást vagy héjában főtt krumplit, zöldséget, esetleg tésztát főzöl, rakd félre a vizét és hűtsd ki, hogy később locsoláshoz felhasználhasd.

Kamillatea

Bakteriális és gombás fertőzések esetén sem kell feltétlenül a gazdaboltba rohannod vegyszerért, a kamillatea is hatékony segítség lehet. Megelőzésre és orvoslásra is használhatod a kamillából főzött teát, de a visszamaradt forrázott növényrésszel is gazdagíthatod a földet. A hideg teát szórófejes flakonból spricceld a levelekre, vagy locsold meg vele a virágot.

Tojáshéj

A tojáshéj használata a növénygondozásban előre gondolkodást feltételez. Már a növény ültetésekor érdemes egy kevés héjat tenni a gyökerekhez, ami megfelelő kalciumforrást jelent a számára. Ezzel megelőzhető az úgynevezett csúcsrothadás, ami kalciumhiányra vezethető vissza,és tönkreteheti a paradicsom-, paprika- vagy padlizsántermést.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook