Mit igyunk szaunázás után?

A finn szauna extrém hőmérsékletében már öt perc is elég ahhoz, hogy beinduljon az intenzív izzadás. Az elvesztett folyadék pótlására a szaunából kijövet minél előbb érdemes sort keríteni, hogy a kiszáradás kellemetlen tüneteinek kialakulását megelőzzük. De mit igyunk?


Minden olyan folyadék, amelyet szívesen fogyaszt nagy mennyiségben jó lehet, de azért a Finn Szauna Társaságnak is megvan a maga ajánlása. Ők egyértelműen a vizet preferálják, mint elsődleges választás, hiszen ez hidratál a legjobban mellékhatások nélkül.

A második javaslatuk a vörös áfonya lé, amely magas vitamintartalma miatt lesz előnyös választás. A társaság nagyjából itt meg is húzza a határt, hiszen a hagyományokhoz ragaszkodók nem népszerűsíthetik a finn kultúrától távol álló limonádét vagy az alkoholos sört.

Az alkoholos italokat a szakértők sem ajánlják, a szervezetre plusz terhet ró ilyenkor az alkohol, akárcsak a szénsavas vagy a cukros üdítő. Ugyanakkor a legfontosabb, hogy az elvesztett folyadékot pótoljuk, így ha ezekből tud megfelelő mennyiséget meginni, hajrá. A finnek is előszeretettel társítják a szaunához a sört!