Mi ez a sok kence a szaunában?

Krémekről, sókról, szappanokról és illóolajokról lesz szó, mert ezek használatával fontos tisztában lenned akkor, ha a legjobbat szeretnéd magadnak, a bőrödnek, miközben a szaunában hevülsz.


Krémekről, sókról, szappanokról és illóolajokról lesz szó, mert ezek használatával fontos tisztában lenned akkor, ha a legjobbat szeretnéd magadnak, a bőrödnek, miközben a szaunában hevülsz.

Azt talán mondani sem kell, hogy a szaunázás előtt azért kell szappannal, tusfürdővel alaposan letusolni, hogy még véletlenül se vigyél a szaunába baktériumot. De most nem ezekről a tisztálkodási szerekről szeretnénk szót ejteni, hanem azokról a tápláló készítményekről, amelyeket szaunázás közben előszeretettel használunk.

Mindennek az alapja a hevülés, a bőr felforrósodása, és ennek eredményeképpen a verejtékezés. Így a bőr elszarusodott rétege a nedvességnek köszönhetően könnyedén eltávolítható, mindeközben bőröd savköpenye megújulásba kezd. Ehhez társul, hogy a meleg hatására a bőr pórusai kitágulnak, ami lehetőséget ad arra, hogy a bőrre felvitt tápláló anyagokat könnyebben felszívja, magába fogadja a bőr. A szauna végeztével – hogy a hatóanyagokat ne oldd ki a bőrödből – kerüld a meleg vizes fürdőzést, a további gőzfürdőzést, vagy napozást. Engedd dolgozni a hatóanyagokat, és pihentesd a bőrödet éppúgy, mint a szervezetedet.

Lássuk, mivel kényeztetheted a bőrödet?

Ha só, barackmag, vagy zabos krémeket, peelingeket kapsz szaunázás során, akkor azok elsősorban a bőr elhalt hámsejtjeinek leradírozását szolgálják. Ám ezeket minden esetben tápláló olajokkal (mandula-, jojobaolaj) együtt kínálják, így egyúttal a bőr táplálása is megtörténik, és a bőröd bársonyosan puha lesz.

Sok esetben a kényeztetésen van a hangsúly, amely gyógynövényes krémekből, joghurtos pakolásokból állhat. Kedvencünk azonban a mézes kezelés, nem véletlenül. A méz önmagában egy csodaszer, hiszen antibiotikum és gyulladáscsökkentő hatása ősidők óta ismert. Kiválóan alkalmazható bőrproblémákra (viszketés, száraz bőr, ekcéma), miért ne használnánk ki ezeket a hatásokat a szaunában? A szauna és méz egyszerre tisztít, táplál és hidratál. A méz a felforrósodott bőrön egy pillanat alatt felszívódik, és szaunázás után folyóvízzel csak le kell öblítened magad, nem hagy ragacsos érzetet

Tipp: Ne használj semmilyen tisztálkodó szert, mert azzal megbontod újra a bőr felhámját!

A szauna szappanok természetes alapanyagaiknak köszönhetően a legjobbat adják a bőrödnek. Mivel nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, ezért a bennük található hatóanyagok teljes mértékben hasznosulni tudnak. A szauna szappanok esetében nem a habzás az elsődleges szempont, hanem a tisztítás (őrleményeket találsz bennük) és a visszatáplálás.

Címkék: