Profilom 2017. június 28. Szerda - Levente, Irén

Füstölő hőszabályozása


A hosszú ideig tartó füstölés során különösen fontos a megfelelő hőmérséklet eltalálása és fenntartása, különben kiszáradhat vagy éppen nyers maradhat az alapanyag. Órákig szinten tartani a faszén tüzelésű szerkezetet igazi kihívás, amihez adunk pár tippet.

Mérés

A mai, modern füstölőknél már gyakran szériatartozék a beépített hőmérő, mely mutatja a belső hőfokot. A kívül látható érték azonban nem feltétlenül egyezik meg a belsővel, ezért legalább egyszer végezz próbamérést egy független hőmérővel. Ha a két érték egyezik, a továbbiakban nem kell aggódnod, de ha eltérés mutatkozik, akkor a későbbiekben is támaszkodj inkább a saját hőmérődre.

Hőmérséklet csökkentése

Ha a kívánt hőmérséklet túl magasra szökne odabent, dobj egy marék nedvesebb fát a parázsra. Ezzel hűtöd a hőfokot, és még füstöt is fejleszt, amitől megkapja az étel a füstös aromáját.

Hőmérséklet növelése

Amennyiben épp ellenkező a helyzet, és nem érzed elég forrónak a helyzetet, nyisd ki egy kicsit az ajtót vagy a légnyílást, és hagyd, hogy a beáramló levegő felizzítsa a parazsat. Ezzel a módszerrel fokozatosan építheted fel a hőmérsékletet, és kisebb az esély a túlmelegedésre.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook