Biograffiti – fess a falra mohaképet

Egy kis moha, némi joghurt és egy ecset kell ahhoz, hogy az unalmas kőfalakra mohából készíthess mesterműveket.


Egy kis moha, némi joghurt és egy ecset kell ahhoz, hogy az unalmas kőfalakra mohából készíthess mesterműveket.

Ha nem akarod festékkel mérgezni a környezeted, de szeretnéd feldíszíteni a kőkerítésed, vagy a házad falát, akkor magad is könnyen keverhetsz olyan „mohafestéket”, mellyel zöld ábrákat készíthetsz.

Első lépésként annyi mohát kell gyűjtened, amennyit csak tudsz. A legjobb, ha a feldíszítendő fal környékén keresgélsz. Az erdei moha nem a legjobb választás, mert nem biztos, hogy megél városi környezetben is, ráadásul jobb a természetet érintetlenül hagyni.

Ha legalább két marék mohát összeszedtél, mosd át alaposan, hogy eltávolítsd a földet és a szennyeződést. Ezután törd, morzsold össze a növényt, majd rakd egy turmixgépbe.

Adj hozzá joghurtot, egy kis vizet és cukrot. A koktélt alaposan turmixold át. Ideális esetben egyenletes, barna, sűrű löttyöt kapsz. Hogy elérd a tökéletes állagot, önts hozzá egy kis kukoricaszirupot.

Ezzel el is készült az alapanyag. A mohafestéket öntsd át egy vödörbe és ecsettel vidd fel a díszítendő felületre: a beton- vagy kőfalra. Ez nem egy villámgyors művészeti forma, a végeredményre akár heteket is várnod kell. Az első két hét kifejezetten kritikus. Rendszeresen öntözd meg a képet vízpermetezővel, és ha szükséges, kend át még párszor a képet mohafestékkel. Bár az eredmény nem azonnali, sőt, néhány esetben kiszárad a kép, de megéri a fáradtságot.

Címkék: