Mennyi idő és pénz a szauna felfűtése?

A rendszeres szaunázás pozitívan hat az egészségre, az alvási szokásokra és jelentősen csökkenti a stressz káros hatásait. De vajon mennyire lehetünk spontának, ha szaunázni szeretnénk? Meddig tart egy felmelegítés és mennyibe kerül egy-egy szeánsz?


A szaunák felmelegítése ideje erősen függ attól, hogy milyen típust vettél, mennyi rajta az üvegfelület és kültéren tartod-e? A finn szaunák átlagos felmelegítési ideje 80 fokra, kicsivel több, mint fél órát vesz igénybe. Ez növekedhet, ha sok az üvegfelület a szaunában vagy ha kint mínuszok repkednek. Időzítővel csökkenthető azonban a várakozási idő!

Az infraszaunák ezzel szemben szinte azonnal használhatóak bekapcsolás után, viszont mivel általában kisebbek, mint a finn szaunák, így előfordulhat, hogy a család nem együtt, csak egymás után élvezheti a szaunázást.

A szaunák fogyasztásának végösszege is eltérő a két szauna típus között. Mivel a finn szaunát hosszabb idő és nagyobb energia magas hőfokra melegíteni (bár felfűtés után kikapcsolható, hiszen még hosszú ideig tartja a meleget), így ez a drágább változat. Nem kell azonban nagy összegekre gondolni, beltéri szaunák esetén ez 300 forint körül mozog.

Az infraszauna azonban így is olcsóbb, mert rendkívül alacsony fogyasztású gépekről van szó. Óránként 70-100 forint körül alakul az ára, bár itt is tapasztalható plusz növekedés a méret függvényében.

Bármelyik változat mellett dönts is, alkalmanként kevés ráfordítással élvezheted a szaunázás megannyi előnyét egyedül és a családoddal együtt is.