Ez az eszköz a legnagyobb baktériumtenyészet a konyhában

A kéztörlők, konyharuhák a konyhák legtöbb baktériumot hordozó tárgyai, állítja a Kansas University tudósai által készített friss tanulmány. 


A kéztörlők, konyharuhák a konyhák legtöbb baktériumot hordozó tárgyai, állítja a Kansas University tudósai által készített friss tanulmány. 

A kansasi egyetem kutatói laboratúriumi körülmények között vizsgálták, melyek azok a konyhai tárgyak, eszközök, amelyeken a legtöbb baktérium telepszik meg. A kutatók 123 egyént vontak be kísérletükbe, akikkel nyers marha- vagy csirkehúst dolgoztattak fel. 

A tesztalanyok viselkedése alapján megállapították, a kéztörlők, konyharuhák a legtöbb baktériumot megkötő konyhai segédeszközök. A résztvevők legtöbbjénél ugyanis megfigyelték, nem mos kezet, mielőtt hozzáfogna a hús előkészítéséhez. A feladat szerint a húst meg kellett mosni, majd felitatni róla a nedvességet. 

Az alanyok többsége mindezt úgy tette meg, hogy koszos kézzel fogta meg a nedvességet felitató papírtörlőt, így azon keresztül nagy mennyiségű baktériumot juttatott a húsra. Sőt, a tesztbe résztvevők újra használták a papírtörlőket, miután megmosták kezüket, amivel gyakorlatilag ugyanoda lyukadtak ki. 

A szövetből készült konyharuhák terén sem jobb a helyzet, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy a konyharuhán tovább szaporodnak a rájuk került baktériumok, és mivel egy-egy konyharuhát nem egy használat után dobunk a szennyesbe, így a fertőzésveszély hatványozódik. 

Az egyetemi kutatók mérései alapján a kísérletben résztvevők által megmosott gyümölcsök 90%-án található volt baktérium. A kutatásban résztvevő élelmiszerbiztonsági szakértő, Jeannie Sneed azt ajánlja, hogy az anyagból készült konyharuhákat mossuk ki, a papírtörlőket pedig az első használat után azonnal dobjuk a kukába a fertőzésveszély csökkentése miatt. 

Címkék: