Barna bőr egészségesen?

A barnaság még mindig hozzátartozik az egészséges, szép bőrről kialakult elképzeléseinkhez, de vajon ez mennyire állja meg a helyét? Lehet egészséges a barnára sült bőr vagy a távol-keletieknek van igaza, és a napra menni tilos?


A bőr a test legnagyobb szerve, amely védi a szervezetet a külső behatásoktól. Szerkezete és felépítése révén képes szinte tökéletes védelmet nyújtani a kórokozókkal és az időjárási viszonyokkal szemben, így természetes a káros napsugarak ellen is megvan a maga védelmi mechanizmusa. Ez a védelmi reakció a barnulás!

Ha tehát a bőrt elég káros napsugárzás éri, elkezd melanint termelni, hogy minél jobban védje magát a jövőbeli károktól. Így az egészséges barnaság egy olyan önellentmondás, amit nem tudunk feloldani. A jó minőségű, magas faktorszámú fényvédőkkel azonban csökkenthető a bőrt érő káros sugarak mennyisége, és így a romboló hatása is. Ha pedig a sejtkárok ellen szeretnénk fellépni és segíteni a bőr önjavító folyamatait, az epigenetika és a kozmetika házasságából született medikozmetikumok segítségével már azt is megtehetjük. Nem kell tehát lemondani a napozásról, és a barnaságról, de fontos a mérték és a megfelelő védelem, hogy egy fiatalkori napozást 20 év múlva se bánjunk meg!