Profilom 2017. október 20. Péntek - Vendel

Kezdőszett faszenes grillezéshez: ezek nem hiányozhatnak!


A grillezéshez elengedhetetlenül szükséges az alkotóvágy és a kíváncsiság. Ezeket neked kell hoznod, minden máshoz tudunk tanácsot adni. Például elmondhatjuk, miket szerezz be először, ha nekikezdesz a grillezésnek.

Grill

Elsőként vegyél (vagy készíts) egy faszenes grillt. Ez a legfontosabb, ha ez megvan, akkor már sínen vagy. Ha megvetted, csodáld meg, dicsekedj el vele fűnek-fának és olvasd el a használati utasítást.

Faszén

Ezután ruházz be egy zacskó faszénre. Ebből többféle kapható, és mindegyik gazdaságosabb, mint ha te magad égetnél el natúr fát, hogy abból készíts parazsat. A faszenes grillezés ugyanis a parázs felett történik, nem a lángoló fa felett.

Faszéngyújtó

A faszén begyújtása nem könnyű feladat, kezdőként (de haladóként is) jól teszed, ha faszéngyújtóra bízod a munka nehezét. A kürtő és az elektromos gyújtó használata is egyszerű, mindkettő remek befektetés, bár ez utóbbi a kandallók esetén is remekül működik.

Fogó

A kiegészítők közül az egyik legfontosabb kellék a fogó. Ezzel tudod mozgatni, forgatni, feltenni, levenni a hozzávalókat a grillre. Lehetőleg nagy, de könnyen kezelhető (tehát egyszerűen összenyomható) fogót válassz, hogy hosszútávon is könnyű legyen kezelni. A szilikonfejű változat a sérülékenyebb zöldségekhez ideális.

Lapát

A fogó mellett a lapát a másik kellék, amiről nem érdemes lemondani már az első sütésnél sem. Húsokhoz, burgerekhez ideális, a törékeny halakhoz pedig elengedhetetlen.

Rácstisztító

Végül pedig ott a rácstisztító, amivel még melegen lesúrolhatod a rácsot, hogy ne égjen rá semmi a grillre. Minden fogás készítése előtt ismételd meg a tisztítást, hogy a különféle ízek ne befolyásolják egymást. A rendszeres tisztítás növeli a grill élettartamát is.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook