Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

Napi grillreceptünk: Bryndzás-Serrano sonkás grillezett sertésszűz rolád padlizsánkrémmel


Ízekben gazdag töltött sertésszűz, amivel a vendégeket egy kettőre le lehet venni a lábukról.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Hozzávalók:

  • 1 db sertés szűz

  • 4 szelet serrano sonka

  • 5 dkg bryndza

  • 5-6 szelet kolozsvári szalonna

  • kis csokor 1 metélő hagyma

  • 2 db padlizsán

  • 3 dl olaj

  • 2 teáskanál olíva olaj

  • 2 teáskanál só

  • 1 csipetnyi bors

  • 2 db tojás

  • 2 fej hagyma

  • 2 evőkanál bunica székely mustár

  • A sikeres szűz kiválasztását követően a húsunkat egy vágódeszkára helyezve felszedem egy éles késsel, vagy kiterítem, ahogy jobban tetszi. Gyengéden megborsozom, és 10 percre félreteszem. Ezen tíz percben van időm a tölteléket elkészíteni, de mielőtt belekezdenék, a padlizsánokat felteszem a rácsra és intenzíven sütni kezdem, itt a cél az, hogy jó szenes legyen, hiszen ez egy igazi székely különlegesség és ők így készítik!! 

  • Tehát a padlizsánunk sül, így belekezdhetünk a töltelékbe, amihez a feldarabolt  kolozsvári szalonnát kipirítjuk és félrehúzzuk, hogy egy kicsit hűljön... És már mehet is bele a jó kis szlovák bryndza! Elkeverem, s majdan hozzáadom a darabolt snidlinget.

    Jöhet a pihizett szüzünk, amit megkenünk a krémünkkel, teszünk rá 2-3 szelet serrano sonkát és feszesen felcsavarjuk. Ha ez kész, alufóliába csavarva feltesszük a rácsra 4-5 percre, hogy egy picit puhuljon. Vigyázzunk, hogy ne süljön túl, mert akkor száraz lesz. Tehát a idő leteltével kicsomagolom, és intenzív tűzön körbeforgatom, avagy kérgesítem. Ha szép kérges, utána 2 tányér között pihentetem 10-15 percig.

  • Ezen idő alatt a megsült padlizsánunkat: megtisztítjuk egy fa patula segítségével, és feldaraboljuk apróra. Fontos megjegyezni, hogy a padlizsánt csakis fakéssel lehet darabolni, mert egyébként bebarnul, vagyis oxidálódik -  ezzel veszít az élvezeti értékéből és még csúnya is lesz!! 

    Nos előkészítünk egy műanyag, vagy fa tálat, amelyben 2 db tojássárgáját, 2 evőkanál székely bunica mustárt elkeverünk, jöhet az olaj csepegtetve és kikeverjük majonéznek. Ha kellően kemény az  állaga, jöhet a finomra vágott vöröshagyma, só, bors, és nem utolsó sorban a feldarabolt - kihűlt padlizsánunk. Összekeverjük és kész is.

    Nincs más hátra , minthogy feltálaljuk az elkészített ételeinket. Itt ismét szabad a gazda: a fantázia szab csak határt, én a képeken látható módon szervíroztam ezt a finom és egyben különleges ételt.

  • Ha kedvet kaptál a sütéshez és te is szívesen részt vennél egy több fordulós, tehcnikai és ízbeli tudásra fókuszáló grillversenyen, kezdd azzal, hogy az elsők között kerülsz be a SÉF A RÁCSON idei évadának versenyzői közé.
Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook