Teszteld a vízminőséget a biztonságos fürdéshez

A masszázsmedence vegyszeres kezelése hosszan tartó tiszta vizet és az egészségre nem káros fürdési lehetőséget teremt. Sem a pozitív, sem a negatív tartományba eltolódott értékek nem egészségesek, ezért a rendszeres vízminőség mérés elengedhetetlen.


Hogy pontosan mit is jelent a rendszeresség, azt nagyban befolyásolják az időjárási mutatók, a helyrajzi adottságok és a fürdési szokások. Napi masszázsmedence használat mellett például a heti többszöri mérés is indokolt lehet, míg ennél ritkább fürdőzéseknél ritkíthatóak a mérések. A vízminőség hűvösebb időben, jól zárható tető alatt tovább megőrződik, de a vendégek és a saját érdekedben soha ne hagyatkozz a szemedre vagy az orrodra az értékek meghatározásánál.

Ez az a terület, ahol az utolsó pillanatra hárítás sem megoldás. A víz kémiai egyensúlyához szükséges vegyszerek adagolása után, a legtöbb készítménynél várni kell pár órát, míg a vízbe merészkedhetsz. Ez fokozottan igaz a különösen sok vegyszer használata után.

A mérés – attól függően, hogy mire szűrsz – különböző módon történhet. Léteznek indikátoros, tehát elszíneződő víztesztek, és műszereresek is. A műszerek mindig pontosabb értéket mutatnak, a szem ugyanis könnyen megcsalhatja az embert a fényviszonyok tükrében. A készítményeken mindig van használati útmutató, de az ajánlott mennyiséget soha nem szabad túllépni. Ha nagyon nagy például a pH eltérés, érdemes több lépésben (vagy adagoló segítségével) végezni a beállítást a medence biztonsága érdekében. Az erős szerek nagy dózisú alkalmazása – a viszonylag kis vízfelületen – akár a medence burkolatán vagy gépparkjában, fűtőrendszerében is kárt tehet.