Profilom 2017. december 16. Szombat - Etelka, Aletta

Erre számíthatsz téli grillezéskor


A téli grillezés olyan kihívásokat állít a sütögetni vágyó szakácsok elé, amelyek jóval túl mutatnak a hidegen. A grill másként viselkedik alacsony hőfokon, jobban kell védeni az ételeket a kihűlés ellen, és az előkészületek is több időt igényelnek. De megéri a fáradtságot.

Grillsütőt szeretnél? Látogasd meg a Grillplázát!

Télikabátban grillezni egészen különleges élmény, ami után lélekmelegítő finom falatokkal kényeztethetjük áthűlt testünket. A kellemes szabad levegős kültéri programként is értelmezhető grillezés több előkészületet igényel télen, mint nyáron, ezeket vesszük most górcső alá.

Helyszín

Télen érdemes a házhoz (vagy az ajtóhoz) közelebb felállítani a grillt, ami egyrészt némi védelmet jelent majd az időjárással szemben, másrészt közelebbről kell kihozni az eszközöket és az ételeket a házból.

Előkészület

Az első lépés a grill és környékének megtisztítása hótól, jégtől, mert ezek balesetveszélyesek és gátolják a grill egyenletes működését is. A hideg miatt egyébként is számításba kell venni, hogy lassabban melegszik fel a grill, így erre a feladatra egy kicsit több időt szánjunk.

Alapanyag

Ha fagypont alá esik a hőmérséklet, akkor a sütésre váró alapanyagok megfelelő védelméről vagy tárolásáról is gondoskodni kell. A túlzottan hideg hús a grillen nem a kívánalmak szerint viselkedik, ezért mindig szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk. Továbbá ott van még a fűtőanyag kérdése, amiből a hidegben több fogy. Bármivel is fűtünk abból több fogy majd a hideg miatt, legalább 25 %-kal. Erre készülj előre.

Sütés

Télen még fontosabb a zárt tető sütés közben, mert ez segít kizárni a kinti hideget. Az egyenletes sütés alapfeltétele, hogy az alapanyagokat egyformán érje a hő, ezért télen még a burger vagy a hot dog sütéséhez is csukd le a tetőt. Ha hideg füstölést alkalmazol, akkor is válaszd a zárt tetőt, mert segít bent tartani a füstöt, így az ételnek kellemesebb aromája lesz.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook