Profilom 2017. augusztus 23. Szerda - Bence

Napi grillreceptünk: Grillezett tök kebab


Gyorsan elkészíthető, téli finomságot hoztunk el, amelyet a hidegben történő grillezések alkalmával is bátran a grillre dobhatsz. Húsmentes, így vega ismerősöknek is kiváló, és egy igazi sztár, a sütőtök a recept fő alkotóeleme.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Októbertől már mindent elönt a sütőtök. Készül belőle forró ital, édesség, köret és látványos dekoráció is a házak elé. Miért pont a grillezett változat maradna ki? Ha eddig nem készítettél grillezett tököt, itt az idő a változtatásra.

Szükséged lesz egy nagyobb sütőtökre (bármilyet választhatsz, de a hosszúkás alakúak általában édesebbek). A tököt szabadítsd meg a héjától és magozd ki, majd vágd fel nagyobb falatnyi (3-4 cm-es darabokra). Ezután jön a trükk, hogy tök ne egy örökkévalóságig süljön a grillen. Egy nagyobb lábosban forralj vizet, és főzd a tököt körülbelül 10 percig, amíg egy kicsit megpuhul. Mikor lejár az idő, hideg vízzel öblítsd le a tököt, majd itasd le róla a vizet.

Az így előkészített tököt tedd egy nagyobb edénybe, öntsd egy-két evőkanál olívaolajat, majd jól forgasd össze az egészet, hogy mindenhova jusson olaj. Ezután sózd és borsozd a tököt. (Édesszájúak egy kevés olvasztott mézet is rácsorgathatnak a tökre a garantáltan édes ízért.) Húzd fel a jobban tartó v-alakú nyársra a falatokat vagy használj kebab szettet a stüéshez, és közepesen forró grillen kezd el sütni őket.

Egyszeri forgatással süsd a nyársakat 5-7 perc alatt puhára. Sütés közben kenegetheted őket a visszamaradt olajjal. Amikor a szélek elkezdenek feketedni és a tökhús megpuhul, vedd le a grillről, és köretként vagy délutáni csemegeként, magában tálald.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook