Profilom 2017. december 17. Vasárnap - Lázár, Olimpia

Piknikre készülve – így tárold a húst


Akár a saját kertedben rendeznél pikniket, akár távolra vinnéd az alapanyagokat, mindenképpen gondoskodnod kell arról, hogy az élelmiszerek ne romoljanak meg a hűtőtől külön töltött idő alatt. Ebben segít a tervezés és a gondos pakolás.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Amikor saját terepen rendezel pikniket és sütsz húst a kertben megvan az az előnyöd, hogy közel a hűtőd. Itt tárolhatod az előkészített, bepácolt húst, a salátaöntetet és a krémes, tojásos desszerteket is. A hűtőben sem mindegy azonban, hogy az adott élelmiszerek hol helyezkednek el. A legfelső polcokon van a legmelegebb, ezért itt italokat vagy gyümölcsöket érdemes tárolni. A középső polcok más hűvösebbek, a tejtermékek és közepesen romlandó ételeket pakold ide. A legalsó, leghidegebb részre kerüljön a hús, a hal és minden tenger gyümölcse. Ez nemcsak a hideg miatt kényelmes, de az esetleg lecsöpögő húslé sem szennyezheti meg a hűtő többi tartalmát.

A hűtőnél – még otthoni körülmények között is – kényelmesebb, ha a húst és a sütnivalókat magad mellett tárolod, és nem kell folyton berohangálnod a lakásba. Erre a célra rendszeresítsd egy hűtőtáskát, ami segít frissen tartani az ételt, és távol tartani minden baktériumot. A hűtőtáska nevével ellentétben nem hűt, csak segít az ételt a kezdő hőmérsékleten tartani. Ezért hosszú ideig itt sem biztonságos nyers húst, halat tárolni. Hűtőakku bevetésével a biztonságos időhatás 5-7 órára is kitolható (külső hőfoktól függően), de ennél tovább nem érdemes várni. A hús a hűtőtáskában is kerüljön alulra, lehetőleg közvetlenül a jégre, és mindig zárható edényben, zacskóban tárold a megfelelő higiénia miatt. Erre a legcélszerűbb jól záródó műanyag tárolókat bevetni, így biztos lehetsz benne, hogy a húslé nem jut a saláta közelébe.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook