Rakj a tűzre! Grillezz ügyesen!

Sokszor bosszúságot okoz, hogy nem tudjuk megfelelően összerakni a tüzet, mert vagy túl lassan vagy túl gyorsan ég le. Mutatunk egy módszert, amivel sikerrel járhatsz!


Sokszor bosszúságot okoz, hogy nem tudjuk megfelelően összerakni a tüzet, mert vagy túl lassan vagy túl gyorsan ég le. Mutatunk egy módszert, amivel sikerrel járhatsz!

A „Minion módszer” nem más, mint a faszén összekészítése oly módon, hogy hosszabb ideig, állandó hőfokon és folyamatosan égjen. Ha így járunk el, akkor a legtöbb esetben a főzés során már nem kell több faszenet adni a parázshoz. Ellenben viszonylag hamar elkezdhetünk rajta sütni. Ha jól pakoltuk fel a szenet, akkor lassú tűzön (100-135°C-on) 6-18 óra időtartamig is kitart a tüzünk.

Ez az eljárás tökéletes az alacsony és lassú hőfokon történő sütéshez, az olyan húsok elkészítéséhez, mint a marhaszegy vagy a ’húzott hús’. (A húzott hús (pulled pork) az egyik legnépszerűbb és legfinomabb BBQ fogás. A hús lehet csirke, marha vagy sertés, a lényeg, hogy lassan, alacsony hőfokon készül olyan puhává, hogy villával könnyűszerrel szét lehessen húzni. Ezeket az apró hús darabokat általában valamilyen BBQ szósszal keverik össze, és úgy tálalják.)

Így hozd létre a Minion módszerrel a tökéletes lassú tüzedet:

1)    töltsd fel színültig a faszéntartót jó minőségű gyújtatlan faszénbrikettel.

2)    tegyél öklömnyi nagyságú fadarabokat a faszén aljára vagy akár a tetejére is.

3)    töltsd meg a begyújtó kéményét (kürtőjét) félig szénnel, és gyújtsd meg.

4)    amikor az égő faszén fehéredni kezd a hamutól, borítsd rá a még gyújtatlan faszénre.

5)    Íme kész is vagy! Ez a Minion Módszer.

Nincs még grilleződ? Ismerd meg a faszenes grillezőinket!

A grillezésben persze az a jó, hogy mindenkinek megvan a saját módszere. A Minion módszerben az a jó, hogy a faszén tetejére helyezett fadarabkák különleges ízt adnak a húsnak. Hogy milyen típusú fát használunk a füstöléshez, érdemes kikísérletezni és megtapasztalni a különbségeket, a változatos ízeket.

Címkék: